prodejna zdravé výživy & jídelna

Vaříme Vám jinak, jíte zdravě

Recepty

Do uvařených a vychladlých jáhel nebo jáhel s kuskusem nebo jáhel s rýží nastrouháme na jemno nebo na hrubo jako na okurkový salát kedluben a mrkev, přidáme nastrouhaný česnek, majoránku ano či ne, trošku soli, sójovou omáčku. Tvoříme placky, dáme na vymazaný pečící papír, potřeme olejem a pečeme do zlatova, vyndáme z trouby a ještě necháme na plechu trošku doschnout.

Očištěný lopuchový kořen (čistíme jen kartáčkem, neloupeme, to by byla věčná škoda), nakrájíme na větší kousky, jako když ořezáváme tužku. Stejným způsobem připravíme stejné množství mrkve. Nahřejeme kastrol se silným dnem, dáme na něj trochu sezamového nebo slunečnicového oleje za studena lisovaného, vsypeme lopuch s mrkví, mírně osmahneme, podlijeme troškou vody nebo lépe vývaru a zakapeme několika kapkami sójové omáčky nebo špetkou soli. Sůl a soj.omáčku dáváme podle množství lopuchu a mrkve - aby vám to chutnalo. Přikryjeme a na mírném plameni dusíme nejméně 30 minut. Kořen lopuchu musí být měkký a voda vydušená. Je to velice posilující zelenina při rekonvalescenci a vůbec pro nás všechny.

Potřebujeme 2 polévkové lžíce tmavého sezamového oleje, 1/2 šálku celeru na plátk, 1/2 šálku lopuchového kořene nakrájeného na sirky, 1 1/2 šálku mrkve nakrájené na sirky, 1 šálek seitanu na kostky
Ohřejeme olej na pánvi. Přidáme celer, lopuch, mrkev a nahoru seitan. Necháme dusit pod pokličkou na malém ohni 5-10 minut. Odkryjeme a dobře promícháme. Pokud není hotový, přidáme 1 až 3 polévkové lžíce vody, zakryjeme a vaříme ještě dalších 5-10 minut.

5 l přezrálého ovoce + 1 lžíce soli, vařit ½ hodiny. Je-li ovoce moc vodnaté, nastrouhat k němu jablka v poměru 1:1, rozmixovat, horké do sklenic, zatáhne se to.

1/2 kg pšeničné celozrnné mouky nebo špaldové nebo špaldové + bílé
6 lžic sezamového oleje
1/2 prášku do pečiva bez fosfátu
2 naběračky rýžového sirupu nebo méně agávového nebo javorového sirupu
1 šálek vývaru (šlemu) z lněných semínek
2x na špičku nože kurkumy
špetka soli

Pečeme 10 minut na 200 stupňů, pak 20 - 30 minut na 180 stupňů. Necháme do druhého dne. Nakrájíme na kostičky, necháme 1 den oschnout. Obalovat ve sladové čokoládě (sladovou čokoládu rozpustit ve vodní lázni - nevařit! můžeme přidat Alsan nebo Blesk). Pak hned obalujeme ve strouhaném kokosu.

Těsto:
0,5 kg špaldové celozrnné mouky jemné
6 lžic sezamového oleje
špetka soli
1 lžíce bezfosfátového prášku do pečiva
rýžový sirup dle chuti
rýžové mléko

Pečeme cca. 20 minut při teplotě cca. 180 – 200 stupňů. Necháme vychladnout a nakrájíme na kostky nebo kvádry. :-)

Poleva:
kakao
rýžové mléko
rýžový sirup
rum

Vytvoříme hustější hmotu, do které kostky rychle namočíme. Necháme okapat a obalíme ve směsi strouhaného kokosu se sušeným rýžovým mlékem.

2015 11 26 1223

250 g pšeničné mouky celozrnné nebo namíchat s bílou
250 g jáhlové mouky
350 g kokosu
125 g tuku (olej nebo blesk – palmový tuk)
200 g sladěnky, my jsme pro tentokrát udělaly vánoční výjimku a přidaly trošku javorového sirupu
špetka soli
1/2 lžičky mleté Bourbon vanilky z Biotety

Číst dál: Kokosové věnečky

Je hodně posilující, doplní minerály - při slabosti, rekonvalescenci. Preventivně jej můžeme použít tak jednou za 14 dnů.

10 - ti centimetrový proužek Kombu + 1 litru vody a 10 minut varu. Řasu vyndáme, použijeme třeba do luštěnin a vývar popíjíme po douškách a nebo ho použijeme pod zeleninu a nebo do polévky. Nepotřebujeme-li tuto řasu ještě týž den, dáme ji do mističky a do ledničky. Druhý nebo další den ji můžeme použít na přípravu napařované zeleniny zvané mírová cesta a dále potom ji však musíme uvařit do měkka v obilovině nebo ještě lépe v luštěnině, kde nám krásně změkne. Řasa Kombu musí být dobře měkká, aby byla dobře stravitelná.

Obilné vločky povaříme ve slané vodě. Necháme je vychladnout. Přidáme na drobno nakrájenou cibulku, cibulovou nať nebo pažitku a sůl. Vmícháme spařené a na drobno nakrájené kopřivy a trošku - asi lžíci špaldové nebo pohankové mouky. Když dáme hodně pažitky a případně trochu zbylých fazolek adzuki a místo vloček třeba zbylé kroupy, tak je to moc dobrá mňamka - no myslím ty karbanátky, co jsme z té směsi nadělali. A pečeme je na pánvi, kterou jsme vymazali troškou sezamového oleje. My teď pečeme na pánvi s keramickým povrchem a tam není potřeba moc oleje. Jindy můžete dochutit česnekem a majoránkou a je to taky moc dobré. A když tuto směs zahustíte více špaldovou moukou, dobře prohnětete, vyformujete šišku a dlouho mírně pečete a to v olejem vymazaném pekáčku nebo kastrolku, podloženém rozptylovací mřížkou - takže to jakoby - pečete. A nebo v troubě. Ale to je už pečená mouka a ta hodně zahleňuje. Tak uvidíte, který způsob se vám bude víc líbit.

Do zbylých obilných zrn přidáme trochu vody, lehce osolíme a chvilku necháme prolnout. Pak nasekáme spařené nebo povařené kopřivy, přidáme je zároveň s trochou špaldové mouky. Okořenit můžeme směs na knedlíčky bazalkou. Tvoříme malé knedlíčky, které uvaříme v polévce (jak vyplavou, jsou hotové). Chceme-li mít knedlíčky jako obilnou přílohu k zeleninovému jídlu, tak je povaříme jen v lehce osolené vodě.

Spařené listy kopřivy uvařit ve slané vodě do měkka, nechat okapat, jemně rozsekat, přidat do obilných zrn uvařených hodně do měkka, přidat na jemno nakrájenou cibuli, mrkev, kedlubnu a sůl. Směs dáme do pekáčku vymazaného olejem, přikryjeme a dáme asi na půl hodiny na rozptylovací mřížku na malý plamen jakoby zapéci. To proto, že pečení v troubě není to úplně nej. Ale i tak je to výtečné. A kdyby vás ta trouba přece jen zlákala, tak to prostě jednou bude zapečené v troubě.

Otevírací doba:

Pondělí: 9.00–17.00
Úterý: 9.00–17.00
Středa: 9.00–17.00
Čtvrtek: 9.00–17.00
Pátek: 9.00–17.00
Sobota: 9.00–11.30
Neděle: Zavřeno

ROZVOZ JÍDEL:

Horšovský Týn a Domažlice

více zde: obědy

Jen jednu radost radostnou člověk ve světě sklízí a to radost z radosti cizí.