Recepty

Svařák

Uvaříme čaj banča, přidáme do něj jablečný koncentrát, sušené šlupky z jablíček nebo jablíčka sušená, celou skořici, hřebíček a trochu šťávy z čerstvého zázvoru – každý podle sebe. A společně ještě necháme chvilku prohřát. Měli bychom docílit příjemně nasládlé zahřívající voňavé chuti.

Svatomartinská husička

Nádivka do husičky: na sezamovém oleji orestujeme na nudličky nakrájenou cibuli, kterou jsme trochu osolili, cibulí nešetříme, přidáme nastrouhaný uzený tempeh, trochu nasekaných dýňových semínek a tolik ovesných vloček (předem propláchnutých a alespoň na 2 hodiny namočených), aby vznikla hustá směs, směs dusíme 10-15 minut. Hotovou nádivku plníme předem připravené a očištěné husičky, zde tedy dvě půlky dýně Hokaido. Dýně můžeme také předem vystříkat sójovou omáčkou Shoyu. Potom je dáme do pekáče, zastříkneme Shoyu, podlijeme troškou vody a pečeme asi tak půl hodinky, aby byla husička měkká, křupavá a voňavá. Dušené červené zelí: na trošce oleje restujeme na nudličky nakrájenou cibulku, osolíme, přidáme na drobno nakrájené zelí, přidáme bobkový list, nové koření, (koření přidáváme málo), zastříkneme sójovou omáčkou Shoyu místo soli, aby zelíčko pěkně zesládlo, lehce podlijeme a dusíme 15 minut, zahustíme kukuřičným škrobem a dochutíme umeoctem.

Švestkové špalíčky nepečené

300 g sušených švestek
200 g ovesných vloček
200 g vlašských ořechů
200 g rýžové sladěnky
Švestky povaříme v malém množství vody se špetkou soli, necháme zchladnout, prochladlé umeleme spolu s ořechy na mašince na maso. Opražíme ovesné vločky, v mixeru lehce mixneme, přidáme k namletým švestkám a ořechům, vmícháme sladěnku, vypracujeme těsto a tvoříme malé špalíčky, které namočíme na obou koncích do čokolády.

Svíčková omáčka

Na rozehřátý olej dáme cibuli na větší kousky, osolíme, restujeme do sklovata, pak přidáme mrkev, celer a petržel na větší kousky, osolíme, podlijeme horkou vodou, přidáme koření, ale jen trošku – bobkový list a nové koření, dusíme do měkka 10-15 minut, pak vyndáme koření, rozmixujeme, zahustíme kukuřičným škrobem a dáme sójovou nebo ovesnou smetanu. Je-li omáčka po rozmixování hustá, můžeme jí ještě naředit. Dochutíme umeoctem a sojovou omáčkou a necháme ještě pár minutek prohřát.

Těstoviny s uzeným tofu a pórkem

Těstoviny uvaříme dle receptu uvedeného na obalu, pozor !!! kukuřičné těstoviny vaříme určitě 20 minut, mají to na obalu špatně, při vaření možno kápnout trošku oleje, po uvaření propláchneme studenou vodou.
Omáčka: zahřejeme olej, přidáme na kostičky nakrájené uzené todu, restujeme chvilku 3-5 minut, přidáme na drobno nakrájený pórek, osolíme, podlijeme troškou horké vody, restujeme 10 minut, znovu podlijeme, abychom měli dost omáčky, přivedeme k varu, zahustíme kukuřičným škrobem, přidáme trochu ovesné smetany na zjemnění omáčky (není podmínkou).
Pro obměnu lze přidat trochu nakrájené čerstvé papriky zároveň s pórkem nebo kečup bez cukru, případně jinou zeleninu nebo zelenou bylinku.

Uzené knedlíky s kyselým zelím

Těsto na knedlíky: kuskus s jáhly uvaříme v poměru 1:1 a ještě z teplé směsi tvoříme knedlíky, naplníme tepelně uraveným uzeným tofu (to stačí podusit na trošce vody, nebo dáme tofu) nebo dáme tofu a uzený tempeh v poměru 1:1, případně jen tempeh. Knedlíky vaříme a uvařené rozkrojíme, přidáme zelí a sypeme cibulkou.
Zelí: kyselé zelí vaříme na cibulce upravené na vodě společně s bobkovým listem, kmínem a solí, zahustíme kukuřičným škrbem, dochutíme umeoctem nbo případně jablečným koncentrátem. Cibulku na posypání osmahneme na olej, osolíme, podlijeme, dusíme.

Velikonoční mazanec

200 g celozrnné špaldové mouky
200 g bílé špaldové mouky nebo pšeničné
400 g uvařených a vychladlých jahel
2 hrstě rozinek (můžeme namočit a trošku povařit se špetkou soli)
3 hrstě mandlí (oloupeme, nakrájíme na drobno)
4 lžíce dobře vyzrálého kvásku lépe pšeničného nebo poslouží i žitný
3 lžíce sladěnky nebo pšeničného sirupu
8 lžic sušeného kukuřičného mléka
6 lžic oleje sezamového za studena lisovaného
1 lžička soli, kůra z biocitronu - nešetříme

Číst dál: Velikonoční mazanec

Velikonoční nádivka

2 rohlíky namočíme v trošce obilného mléka (celozrnné kváskové rohlíky), přidáme 1 kostku uzeného tofu, 1/2 kostky seitanu natural, 3 hrnky hodně dobře uvařených krup, 2 hrstky kopřiv, hrst pažitky, 1 lžíce zázvorové štávy, 1 lžičku kurkumy, sůl, sójovou omáčku Shoyu, 2 lžíce oleje, majoránku, česnek. V případě řídkého těsta zahustíme Mišutkou (kukuřičnou strouhankou). Pečeme 45 minut při teplotě 200 stupňů.

Velikonoční nádivka 2

4 kváskové rohlíky
tekuté rýžové mléko
uzené tofu
uvařené jáhly (větší miska)
divoká pažitka (tou nešetříme)
kopřivy (po natrhání je namočíme na 10 min. do slané studené vody, před spotřebou je necháme projít varem)
4 cibule
sójová omáčka
kurkuma
olej

Číst dál: Velikonoční nádivka 2